Hairwellness.hu - hajhullás, korpásodás, hajkúra program


A haj szerkezete


Haj (capillus) fejet borító testszőrzet. Hogy jobban megértsük hajunk felépítését - "működését" érdemes közelebbről is megismernünk.

A haj 97 %-át a keratin nevű fehérje, 3%-át pedig víz alkotja. A Sok-sok keratin szálacska szabályos szerveződéséből, és különleges elrendeződéséből jön létre a hajszálak nagy teherbíró-képessége. A keratin szálacskák közötti területet kocsonyás állomány tölti ki, melynek magas a víztartalma, itt találhatóak azok a melaninok melyek a hajszálak színét határozzák meg.


A hajszál három rétegből áll:


a hajszál szerkezete1. Külső (hám)réteg (cuticula):

Lemezkék alkotják, melyek egymást tetőcserép-szerűen fedik, a hajszál belsejének védelmét szolgálják. A lemezkéket a faggyúmirigyek által termelt olajos anyag vonja be, mely védi a hajszálat a károsító környezeti hatásoktól. A cuticula állapotától függ a haj fényessége. Minél szabályosabban fedik egymást a cuticula lemezkék, annál selymesebb és fényesebb a haj, mivel visszaveri a fényt. Amikor száraz, fénytelen, töredezett a haj, az a cuticula károsodásának következménye.  A hajszálak erősége viszont a hajgyökerek állapotának függvénye.
2. Hajkéreg (cortex):

Ez a kutikula alatt közvetlenül meghúzódó réteg, a hajkéreg. Ez épül fel keratin szállakból. A haj rugalmasságáért, és erősségéért felel.3. Hajbél (medulla):

A hajszál közepén helyezkedik el a velőállomány, amely összeköti a gyökeret a külső résszel, átjárást biztosítva egyes anyagok és a levegő számára mindkét irányba.A hajnak felépítését tekintve két fő része van: a fejbőrben levő élő hajgyökér, valamint a hajszál, mely látható, élettelen, elszarusodott.


haj szerkezete hairwellness.huValamennyi hajszál szőrtüszőben foglal helyet. A hajgyökér alsó kiszélesedő része a hajhagyma, ebben helyezkedik el a hajszemölcs. A hajszemölcshöz vérerek és idegek futnak. A hajszemölcs feletti részen gyors osztódásra képes alapsejteket figyelhetünk meg, amelyeket mátrix sejteknek nevezzük. A mátrix sejtek termelik a szőrszál ill. hajszál szaruanyagát.

A gyökér felső egyharmadára jobbról és balról egy-egy faggyúmirigy kivezetője nyílik. A faggyú a haj bezsírosítását szolgálja, s megvédi a bőrt a kiszáradástól.
A faggyúmirigyek alatt a simaizom nyalábokból álló hajmerevítő izmok találhatók.


A hajvolumen, beleértve a hajszál átmérőjét is, alapvetően a típustól függ. A szőkéknek van a legtöbb hajuk, akár 140 ezer szál is, míg a vöröseknek általában 90 ezer, a sötét hajúaknak pedig 60 ezer szál. A természet azonban gondoskodik az egyensúlyról, mert a lenszőke hajszál átmérője legföljebb 0,05 mm, míg a sötét akár 0,2 mm vastag is lehet.


A szőrszálakra erős hatással vannak a különféle hormonok, de a hajra legerősebben a női hormonok hatnak. Ezért van kevesebb nőnek vékony haja, mint férfinak. Más adatok azt bizonyítják, hogy a női haj gyorsabban nő. A zsírosodásért a férfi hormonok a felelősek, ezért a gyerekeknek nem is zsírosodik a hajuk.
Mint látható, a haj biológiája összetett és bonyolult, típusonként igencsak eltérő. Minden típusú hajat másképp kell kezelni.
www.drimmun.hu, www.drmassage.hu, www.drimmun.com


hajhullás facebookhajhullás iwiwhajhullás twitter