Hairwellness.hu - hajhullás, korpásodás, hajkúra program


Trichotillomania


Közismertebb megnevezése: hajtépés.
A kényszerbetegségek kategóriájába tartozik, ugyanis a hajszálak szándékos tépkedését/húzgálását, csavargatását jelenti elsősorban a homlok felett vagy a halántéktájon.. Leggyakoribb gyermekeknél, de felnőttek estében is előfordulhat.

Van, amikor sokáig nem veszik észre, a szülők és az orvosok arra gondolnak, hogy valamilyen szervi betegség vagy gombás fertőzés - okozza a hajhullást.

A bőrbiopszia (bőrminta vétele és szövettani vizsgálata) elvégzése néha segíti az orvost a diagnózis felállításában.

A probléma jelentkezhet szemöldök, szempilla, szakáll, vagy egyéb testrész szőrzeténél is. A trichotillomania hátterében érzelmi problémák, pszichés okok állhatnak, pl, félelem, szégyenérzet, csalódottság, érzelmi megrázkódtatás. A betegség általában serdülőkorban kezdődik, és rendszeres alkalmazása, szép lassan napi rituálévá válhat, és a szokás egész életen át fennmaradhat. Amennyiben nem átmeneti állapotról van szó, érdemes pszichológus/szakember segítségét kérni.

Érdemes figyelni a gyereket, hogy tévézés, olvasás, vagy más tevékenység közben, nem tépkedi/húzgálja e a haját, és ha igen, mi lehet a kiváltó tényező.

hajhullás facebookhajhullás iwiwhajhullás twitter