Hairwellness.hu - hajhullás, korpásodás, hajkúra program


Gombásodás és hajhullás

 

 

A Tinea Capitis a fejbőr felületi gombás fertőzése, amely leggyakrabban serdülő kor előtti gyermekeknél fordul elő. Felnőtteket ritkán betegít meg, ám néha előfordul idősebbeken, rossz higiéniás körülmények között élőkön. Ez a leggyakoribb helyi oka a foltos hajhullásnak.


A gombás bőrbetegségek kb. 70%-át Microsporum, kisebb arányban Trichophyton gombafajok okozzák.

Sok esetben terjed át közvetlen érintkezéssel állatról (tollal, szőrrel fedett állatok), de a fertőződés leggyakoribb módja a gombákat tartalmazó hámsejtekkel való érintkezés, pl. fürdők, zuhanyzók, melyek nagy mennyiségben tartalmazhatnak fertőzött hámsejteket.

A lappangási idő 8-10 nap közé tehető.
A betegség a hám elszarusodó rétegeiben játszódik le. A fertőzött területek kezdetben nem viszketnek, később a széli részükön a bőr erősen kipirul, gyulladttá válik, hámlik, a haj és a szőrszálak kihullanak. Genny, majd hegesedés is keletkezhet, és a környező nyirokcsomók megduzzadhatnak.

Tehát a fejbőrön megjelenő 1-2 cm átmérőjű kopasz, vagy rövidre letöredezett hajcsonkokkal borított, hámló foltok hátterében állhat gombás fertőzés. Amennyiben a fertőzés mélyebb területekre is behatol, megtámadhatja a hajhagymákat, és maradandó kopaszodást eredményez.

A betegség fertőző, ezért kerülni kell a közös fejfedő, törölköző használatát. A beteg környezetét (családtagok, háziállatok) is vizsgálni, szükség esetén kezelni kell!

Naponta érintkezünk gombákkal, de csak egyes emberek szenvednek a gombák okozta megbetegedésektől.


A gombás fertőzésekre hajlamosító tényezők:

  1. legyengült immunrendszer,
  2. táplálkozási elégtelenség,
  3. antibiotikumok szedése,
  4. stressz, feszültség,
  5. fogamzásgátlók, hormonkészítmények és szteroidok szedése,
  6. cukorbetegség,
  7. szénhidrátban (édesség) dús táplálkozás
  8. a terhesség és a havi ciklus alatt történő hormonszint-ingadozás is szerepet játszik abban, hogy a gombák elszaporodhassanak.


hajhullás facebookhajhullás iwiwhajhullás twitter