Hairwellness.hu - hajhullás, korpásodás, hajkúra program

 

 

Kemoterápia - hajhullásHajhullást nem minden kemoterápiás kezelés okoz, s amelyik ki is válthat ilyen mellékhatást, az sem mindenkinél idézi elő. Amikor mégis bekövetkezik akkor a következő folyamat áll a hátterében.


A daganatos megbetegedéseknél alkalmazott kemoterápiás kezelések, a gyorsan osztódó sejtekre hatnak, gátolva növekedésüket, osztódásukat. Sajnos a gyorsan osztódó egészséges sejtek is károsodhatnak. Mivel a hajhagymában levő hámsejtek is a legintenzívebben szaporodó sejtekhez tartoznak, az osztódás itt is blokkolva van. Ennek következtében a hajszálak elvékonyodnak, és kihullanak.

A hajhullás, a kemoterápia következtében 10-16 nap múlva alakul ki, és a haj elvesztése csak átmeneti jellegű. A kezelések abbahagyása után a haj az esetek csaknem 100%-ában újra kinő, és a hajszálak az eredetinél rendszerint vastagabbak és göndörebbek lesznek. Olykor azonban az új haj színe az eredetitől eltérő lehet, esetenként szürke lesz. A kezelés maradandó kopaszsághoz vagy a haj megritkulásához csak kivételes esetben vezet. A hajhullás mellett más testszőrzet átmeneti elvesztése is bekövetkezhet.


A kezelések elkezdése után kerülni kell a hajzat erős fésülését, kefélését, hajszárító, hajgöndörítő készülék használatát. Ugyanakkor tanácsos 3-5 naponkénti hajmosás, kevésbé szárító hatású, gyengébb sampon használatával. Fokozottan kell óvni a fejet nyáron az erős napsütéstől, télen pedig a hideghatástól.
(Forrás: daganatok.hu)


hajhullás facebookhajhullás iwiwhajhullás twitter