Hairwellness.hu - hajhullás, korpásodás, hajkúra program


A női hajhullás okai


A hajhullást a nők sokkal nehezebben dolgozzák fel, mint a férfiak, hiszen a szép, hosszú haj korunk szépségideáljának „tartozéka”, a hódítás eszköze. Elvesztése az önbecsülés csökkenését is maga után vonhatja, így a fokozott mértékű hajvesztés akár pánikot, depressziót is kiválthat. Nők esetében a hajjal kapcsolatos problémák általában a 30-40. életév között kezdődnek, elsősorban a haj elvékonyodásával, később pedig a hajhullás fokozódásával.


A hajvesztésnek két típusa figyelhető meg:

  • - Feminim típusú: a fejbőr közepén kezdődik el a haj ritkulása. A hajsűrűség annyira lecsökkenhet, hogy a fejbőr is láthatóvá válik. Ez a leggyakoribb női típusú kopaszodás, amit az un. Ludwig típusú hajvesztésnek neveznek. Szerencsére a női kopaszodás 70% ebbe a csoportba esik. noi hajhullas

  • - Maszkulin típusú: a kopaszodás a férfiaknál jellemző módon történik, hátterében hormonbetegség vagy daganat állhat. Érdemes megfigyelni, hogy egyéb masculinizációs jelek vannak-e!?


1, Hormonális okok

A női hormonok (az ösztrogének) meghosszabbítják, a férfihormonok (androgének) pedig lerövidítik a haj növekedési szakaszát. A nőkben mindkét típusú hormon megtalálható, és normál esetben a női hormonok jelentős túlsúlyban vannak.
Amennyiben a hormonháztartás felborulásával több androgén hormon kezd el termelődni egy olyan nő szervezetében, akiknek a hajgyökerei fokozottan érzékenyek a dihydro-tesztoszteron hormonra, férfias típusú hajhullás veszi kezdetét.
A tesztoszteron a nőknél a mellékvesékben és a petefészekben termelődik, sokkal kisebb mértékben, mint a férfiaknál. Főleg azoknál okozhat problémát, akiknek a testszőrzetük is kicsit férfiasabb, erősebb és mélyebb hangfekvéssel rendelkeznek az átlagnál.

2, Örökletes tényezők

A hajhullás oka elsősorban az öröklött tulajdonságaink között keresendő. Ezek határozzák meg ugyanis, hogy mennyire érzékenyek hajhagymáink s fejbőrünk az ún. androgén hormonokra. Ennek a tényezőnek a jelentőségét azok a megfigyelések támasztják alá, melyek szerint egyes családokon belül halmozottan fordul elő a haj ritkulása, míg másoknál fel sem lelhető. (Bővebben: a férfiak kopaszodása c. cikkben)

3, Klimax

A klimax sok nő életében érzelmi és fizikai fordulópontot jelent, amitől a kellemetlen tünetek miatt nagyon sokan tartanak.

Mi játszódik le ilyenkor a szervezetben?

A menopauza során a petefészek működése szabálytalanná válik, lecsökken a női nemi hormonok, az ösztrogén és progreszteron termelődése, végül megszűnik a mestruáció. Ezzel egyidőben megemelkedik a férfi nemi hormonok, az androgének szinje, majd hatásukra a hajszálak élettartama megrövidül, megújulási ütemük pedig lelassul. Kezdetét veszi a hajhullás, majd állandósul a fejbőr egészén.


4, Öregedés

Az életkor előrehaladtával, a természetes öregedés következményeként, romlik a bőr állapota, a vérkeringés, felszívódási problémák alakulhatnak ki, lassul a sejtosztódás, így haj növekedése is. Különböző betegségeken esünk át, melyeket hajhullás eredményeznek, mindezen hatások eredményeként fokozatosan ritkábbá válik a hajunk.
A hormonális változások a hajszálak elvékonyodásához vezethetnek, romlik a haj minősége.
Mindezekből adódóan az 50. és 70. életév között a haj sűrűségének 20 %–os vesztesége normálisnak tekinthető. Jó, ha tudjuk, hogy az öregedés tempójáért hatvan százalékban a gének, negyven százalékban pedig az élet minősége, az életstílus és a környezet a felelős. Változtassunk rossz szokásainkon, lassítsunk az öregedés folyamatán!
ge.hu, www.drimmun.com


hajhullás facebookhajhullás iwiwhajhullás twitter