Hairwellness.hu - hajhullás, korpásodás, hajkúra program


Méregtelenítés:  miért van szükség méregtelenítésre?A modern, civilizált életnek számos olyan hatása van, mely során toxikus anyagok kerülnek a szervezetünkbe. A felhalmozódott méreganyagok különböző betegségek kialakulásához vezethetnek, ezért érdemes közelebbről megvizsgálnunk a problémakört, hogy elkerüljük ezeket a következményeket.

Két különböző fajtáját különböztethetjük meg a méreganyagoknak:

 1. Elkerülhetetlen méreganyagok: (levegő, víz, környezetszennyezés).
 2. Az elkerülhető méreganyagok: (kávé, cigi, alkohol, cukor, élelmiszeripari adalékanyagok, finomított liszt, szénsavas üdítőitalok, telített zsírok, minőségtelen élemiSZERerek, gyorsélelmiszerek, aromák, minden mesterséges szaganyag (vegyi úton előállított mérgező illatok)…stb.
  Meg kell itt említenünk a túlzott táplálékbevitelt, ami általánosan jellemző. Manapság ugyanis rengeteget eszünk, de csak ritkán fogyasztunk igazi táplálékot!


  Alapszabályok a különböző kúrák elkezdése előtt

  1. Olyan tisztítókúrát, böjtöt, életmód változtatást kezdjünk el, mely korábbi életmódunkhoz képest előre lépést jelent, de ne essünk át „a ló túlsó oldalára” sem. Kezdőknek például érdemes egynapos böjttel kezdeni. Ne felejtsük: a túlzásba vitt diéta vagy böjt többet árt, mint használ!

  2. Ha van valamilyen betegségünk, mielőtt életmód változtatást kezdünk el, feltétlenül kérjük ki házi-, vagy kezelőorvosunk tanácsát.

  3. Nagyon fontos a kúrára való felkészülés, így annak időzítése is. Vegyük figyelembe, hogy munka mellett végezve pl. milyen kihatással, lehet teljesítményünkre.

  4. Léböjt kúra alatt tilos az alkoholfogyasztás, a dohányzás, a megerőltető sportolás, csak a nélkülözhetetlen gyógyszereket szedjük be.

  5. Alkalmazhatunk több egymást kiegészítő terápiát is egyszerre, pl. böjt, szaunázás, masszázs, mozgásterápia…stb.

  6. Próbáljunk mentálisan is ráhangolódni a változásra: tudatosítsuk magunkban, hogy az előttünk álló folyamat mindenképpen jótékony hatású, ne tartsunk pl. az éhezéstől böjt esetén!

  7. Böjt után fokozatosan térjünk vissza a teljes értékű táplálkozáshoz.


  A méregtelenítés folyamata

  Méregtelenítésnek nevezzük azt a folyamatot, mely során segítséget nyújtunk szervezetünknek a benne felhalmozódott méreganyagok kiválasztására.
  1. Tehermentesítés = tápanyagbevitel csökkentése (diéták, léböjt…stb.)
  2. Mobilizálás = lerakódott salakanyagok felszabadítása (szauna, sport, légzőgyakorlatok…stb.)
  3. Kiválasztás = kiürülés serkentése, támogatása (fokozott folyadék bevitel, hashajtás…stb.)


  Méregtelenítő szerveink

   Máj

  Az anyagcsere-folyamatokat
  irányítja, a méreganyagok kiválasztását, valamint az által termelt epe teszi lehetővé a zsíremésztést. A szív és a belek irányából érkezik hozzá a vér. Mivel ez utóbbi sok olyan anyagot tartalmaz, ami a vékonybélben nem volt hasznosítható, ezért a máj ezeket az anyagokat megszűri, feldolgozza, majd a vesékhez továbbítja ürítés céljából.
  Régóta ismert az "edzett máj" jelenség, ami azt jelenti, hogy az edzett ember az edzések hatására hatékonyabban, gyorsabban bontja le a kívülről bevitt anyagokat, és választja ki a méreganyagokat!
  Méregtelenítése, regenerálása: máriatövis, csalán, iglice gyógyteakeverék, hashajtás pl. keserűsóval.

  Vese
  Elsődleges feladata, hogy az anyagcsere során keletkező salakanyagokat, valamint a felesleges mennyiségben jelenlévő nátriumot és vizet kiszűrje a vérből, majd eltávolítsa a szervezetből.
  Méregtelenítés módja: elegendő folyadék bevitel, folyadéknap tartás.

  Tüdő
  Kiválasztó szervként működik, hiszen a májat elhagyó, emésztőtraktusból származó vér szűrője. Ezen kívül a belélegzés során oxigént juttat a sejtekhez, majd kilélegzéskor eltávolítja a felesleges szén-dioxidtól a szervezetettől.
  Méregtelenítés módja tüdőn keresztül: légző gyakorlatok, légzésterápia (jóga), sport.

  Bőr
  Testünk egészét kívülről bőr borítja, szerepe igen sokrétű.
  Mirigyeinek savas vegyhatású váladéka kémiai védőburkot képez mindennemű fertőző anyag áthatolása ellen. Fontos szerepe van a hőszabályozásban is. E funkció anatómiai elemei a bőr gazdag érrendszere és a verejtékmirigyek, amelyek útján jelentős lehet a hőleadás. A bőr rossz hővezető, amelyet még fokoz a bőr alatti zsírréteg is. Mirigyrendszere révén kiválasztó szerv is, és ezzel a működésével a vese munkáját támogatja a méregtelenítésben.
  Méregtelenítés bőrön keresztül: szauna, fürdők, sport, masszázsok, pakolások, borogatások, vitaminok.

  Belek
  Két részre osztható, vékony és vastagbélre. A vékonybél kb. 6 méter hosszú, a felszívódás fő területe, a tápanyagok – ásványi anyagok, vitaminok, sók - a sejteken keresztül a hám alatti térbe s onnan az általános keringésbe jutnak. A bélflóra a vékonybél utolsó szakaszában és a vastagbélben helyezkedik el. Mikroorganizmusok (baktériumok és gombák) alkotják, melyek a tápláléktól függően, szaporodnak vagy pusztulnak. A vékonybél perisztaltikus mozgása keveri és továbbítja a béltartalmat a vastagbél felé, ami ezalatt a vízelvonás révén besűrűsödik. A normál székletürítéssel a felesleges tápanyagok mellett a salakanyagok és egyéb mérgek is távoznak a szervezetből. Ennek gyakorisága az emészthetetlen ún. ballasztanyagok és a bevitt folyadék mennyiségétől függ.
  Méregtelenítés az emésztőrendszeren keresztül: székletürítés, böjt, méregtelenítés gyógynövényekkel, teák, epehajtás, beöntések, hashajtás


  A méregtelenítés módszereiről a teljesség igénye nélkül

  Lébőjt kúrák


  1. Gyümölcs vagy zöldséglével

  Ehhez nélkülözhetetlen a gyümölcscentrifuga, mert nagyban megkönnyíti a műveletet. Az ebben elkészített natúr gyümölcslénél jobb vitaminbombát el sem lehet képzelni. Nagy előnye a bolti dobozos gyümölcslevekkel szemben, hogy sokkal magasabb a vitamintartalma, valamint nem tartalmazza a boltban kapható gyümölcslevekben lévő mesterséges színezéket, adalékanyagot, állományjavítót sem!

  Ezeket az ivóleveleket készíthetjük egyfajta gyümölcsből vagy zöldségből is, de ízletesebb, ha többfélét öntünk össze. A kiválasztásnál érdemes figyelni arra, az édesebb ízű gyümölcsöket a savanykásabb ízűekkel megfelelő arányban elegyítsük. Ezzel elkerülhetjük a cukor hozzáadását!

  2. Gyógyteákkal
  A vértisztító növények főzeteit csak kúraszerűen szabad fogyasztani, a "nagytakarítások" idején, olykor azonban beiktathatunk egy-két csésze gyógyteát a kúrák között is.
  Nagyszerű méregtelenítő teák készíthetők a következő gyógynövényekből: gyermekláncfű-levél gyökérrel, kökényvirág, csalánlevél, katánggyökér, csipkebogyó, édesköménymag, kamilla, nyírfalevél, hibiszkusz, borsmenta, aranyvesszőfű, citromfű.
  Leforrázás után tíz percig hagyjuk, hogy a hatóanyagok kivonódjanak, majd leszűrjük és fogyasztjuk a teát. Készíthetünk egyszerre több gyógynövény keverékéből is teát, ízlés szerint válogatva.


  3. Folyadéknap
  Egy átlagos 80 kg- os embernek napi 2-3 liter ivóvízre van szüksége. Amikor csak folyadéknapot tart, emelje meg ezt a mennyiséget 3 – 4 literre, igyon ásvány-, vagy forrásvizet. Ezzel megkönnyíti a vesék méreganyag kiválasztását, gyorsabban tisztul egész szervezete.


  Méregtelenítő fürdő

  A fürdő vizéhez hozzá adhat gyógynövényből készített és leszűrt forrázatot vagy főzetet, de sófürdőt is készíthet. Nyugtató, lazító vagy élénkítő hatásuk mellett ezek a fürdők kiválóan salaktalanítanak, és serkentik a vérkeringést. A meleg vízben a hatóanyagok könnyebben felszívódnak a bőrön át.
  Egy 30 perces sófürdő salaktalanító hatása szakemberek szerint megfelel egy három napos böjt kúrának. Egy normál nagyságú fürdőkádnál (kb. 100 l) szükség van legalább 1kg sóra. Minél magasabb a koncentráció, annál nagyobb a méregtelenítő hatás. A víz hőmérsékletét állítsuk be pontosan 37°C-ra. Ne használjunk se fürdőhabot, se szappant. A fürdés időtartama legalább 20 perc legyen.


  Szaunázás

  Szaunázáskor, hogy szervezetünk ne melegedjen túl, az izzadás gondoskodik a hűtésről, mely során méreganyagok távoznak a bőrön keresztül a szervezetből. Megnövekszik az erekben lévő vérmennyiség, a véredények kitágulnak. A gőzfürdőt követő hideg zuhany alkalmazásakor a véredények villámgyorsan újra összehúzódnak. Éppen ezt akarjuk elérni: a forró levegő és a hideg víz váltogatásával eddzük a véredényeket, testünket szívósabbá tesszük, és fokozzuk ellenállóképességünket. A gőz és a verejték fellazítja a hámpikkelyeket a bőr felszínén. Az elszarusodott sejtek leválnak, majd a por- és zsírrészecskékkel, baktériumokkal együtt lemosódnak.


  Száraz ledörzsölés

  Testünk száraz masszírozása pezsdítő: megélénkíti a vérkeringést, javítja a vérellátást, segíti az anyagcserét, és a salakanyagok gyorsabb eltávolítását. A ledörzsöléshez két természetes anyagból készült masszírozó kefére és egy masszírozó övre lesz szükségünk.
  Masszírozzunk meg minden testrészt: a lábszárat, lábfejet, talpat, térdhajlatot, combokat, csípőt, feneket, jobb és bal kart, kézfejet, alkart, felkart, tenyeret, vállat, törzset, hátat.


  Masszás

  Amikor a testet gyúrásnak, ütögetésnek, simogatásnak, dörzsölésnek vagy remegtetésnek vetik alá, intenzívebbé válik a bőr anyagcseréje, vérkeringése, javul a bőr alatti kötőszövetek oxigénellátása, ami elősegíti a méreganyagok távozását. A felgyorsult keringés következtében erősödik a szervezet zsírégetési folyamata. Megerősíti a laza kötőszöveteket, visszaállítja azok rugalmasságát, a bőr feszesebb lesz. A masszázs lazító és élénkítő hatással van a szövetekre és az izomzatra.


  Csírák fogyasztása

  A különböző csírák – búza, napraforgó, kukorica, lucerna, len, retek, sárgarépa…stb. - tartalmazzák az összes szükséges alkotóelemet, amire a szervezetnek szüksége van az egészséghez. Fogyasztásuk kúra jelleggel magas enzimtartalmuk miatt fontos, mely nélkül nincs egészség! Ezen kívül immunerősítők, jelentős szerepük van a szervezet méregtelenítésében, a vér tisztításában is.


  Ózonterápia

  A terápia során általában dús oxigént lélegeztetnek be, mely serkenti az anyagcserét, és jótékony hatást gyakorol a vér fehérjemolekuláira. A légzésterápia egyik formája.


  Légzésterápia

  Figyelmébe ajánljuk „A helyes légzés” c. cikkünket.


  Mozgásterápia

  Figyelmébe ajánljuk „A sport jelentősége” c. cikkünket.
  un.hu, www.drmassage.hu, www.drimmun.comhajhullás facebookhajhullás iwiwhajhullás twitter