Hairwellness.hu - hajhullás, korpásodás, hajkúra program


A haj szerepe


A haj fontos szerepet játszik mindannyiunk életében. Különleges tulajdonságai vannak hiszen rendkívül erős, teljesen érzéketlen a fájdalomra, egész életünk folyamán nő, egy ideig még a halál után is, néhány ősrégi hajmaradvány még ma is fellelhető.  Régészeti kutatások azt mutatják, hogy már az antik kultúrákban is jelentős szereppel bírt a haj, akárcsak napjainkban.


A haj szerkezete


Haj (capillus) fejet borító testszőrzet. Hogy jobban megértsük hajunk felépítését - "működését" érdemes közelebbről is megismernünk.

A haj 97 %-át a keratin nevű fehérje, 3%-át pedig víz alkotja. A Sok-sok keratin szálacska szabályos szerveződéséből, és különleges elrendeződéséből jön létre a hajszálak nagy teherbíró-képessége. A keratin szálacskák közötti területet kocsonyás állomány tölti ki, melynek magas a víztartalma, itt találhatóak azok a melaninok melyek a hajszálak színét határozzák meg.

Bővebben...


A haj kialakulása


A haj az embrionális életben már igen korán, a 9. héten kezd kialakulni. Az érett szőrtüsző és szőrszál a magzati élet 3.-4. hónapjára fejlődik ki. Az újszülött általában pár centis hajjal születik. Hajszálainak száma genetikusan meghatározott.

Bővebben...

A haj életciklusa

A haj életciklusa, amely alapvetően a hajhagymák működésétől függ, három egymástól jól elkülöníthető fázisból áll. Ez a ciklikus folyamat mutatja be a hajszálak folyamatos újratermelődését normális élettani körülmények között.

Bővebben...

hajhullás facebookhajhullás iwiwhajhullás twitter