Hairwellness.hu - hajhullás, korpásodás, hajkúra program


A haj életciklusa


A haj életciklusa, amely alapvetően a hajhagymák működésétől függ, három egymástól jól elkülöníthető fázisból áll. Ez a ciklikus folyamat mutatja be a hajszálak folyamatos újratermelődését normális élettani körülmények között.

Hajunk 15-30 éves kor között növekszik a legnagyobb mértékben, azonban 35-40 éves kor között a hajhagymák száma 20%-kal csökken. Így a ritkább haj az öregedés előrehaladtával normálisnak tekinthető. A hajszálak a bőrben elhelyezkedő szőrtüszőkből (számuk születéskor kb. 5 millió) fejlődnek, nőnek ki. Egy-egy hajszál átlagosan 4–5 évig él.


a haj életciklusa

1, Növekedési vagy Anagén fázis

Ez a periódus a leghosszabb a hajszálak életében (2- 6 év), ekkor képződik és növekedik a hajszál. A papilla mátrixsejtjei gyorsan osztódnak. Az új sejtek folyamatosan tolják feljebb a régebbieket, amelyek elszarusodnak, és erőteljes hajszálként mutatkoznak meg a felszínen. A hajszálaknak kb. 85%-a van anagén fázisban, naponta átlagosan 0,35 mm-t nőnek.


2, Átmeneti vagy Katagén fázis

Az átmeneti szakaszban hajunk 1%-a van, ez az időszak csak néhány napig áll fenn. Ekkor a sejtosztódás leáll, a hajnövekedés megszűnik. A hajszál életében mintegy 1-3 hétig tartó nyugalmi időszak kezdődik. A hajhagyma leválik a hajszemölcsről, nem kap több tápanyagot. A hajszál el kezd felfelé mozogni a hajtüszőben, majd a hajhagyma fokozatosan a felszínre kerül, ahol elsorvad. A hajtüsző kismértékben összezsugorodik. Ez az időszak kb. 2-3 hét alatt véget ér, a hajszálak 2-3%-a van általában ebben a szakaszban. A haj megkezdi az átalakulás folyamatát.


3, Nyugalmi vagy Telogén fázis

Az utolsó szakasz átlagosan 3 hónapig tart. A papilla szünetelteti működését. A hajszál ekkor még a tüszőben van, de már nem nő, később az új hajszál növekedése következtében kihullik. A hajhagyma elszarusodik, életfunkciója megszűnik. A hajszálaknak kb. 15 %-a várakozik ebben az állapotban, arra, hogy egy új kör induljon. Így hajmennyiségtől függően napi 50-80 hajszál kihullása még természetesnek mondható.
Ekkor a hajszemölcs újra aktivizálódik, a gyors sejtosztódás által el kezd nőni egy új hajszál, mely végleg távozásra kényszeríti a régit.
A nyugalmi fázis végén tehát a haj kihullik, és teret ad egy újabb növekedési fázisnak.
Tavasszal és ősszel a fokozottabb hajhullás természetes jelenség, ekkor átmenetileg növekszik az elvesztett hajmennyiség, ezt figyelembe kell venni a hajhullás okának definiálásakor.


A fenti ciklus genetikai és hormonális szabályozás alatt áll, nem mindenkinél egyforma. Az életünk során is változik a ciklus, ezért időnként erősebben, máskor pedig kevésbé hullik a hajunk. Egy szőrtüszőből életünk folyamán kb. 25 új hajszál nő ki, és naponta legfeljebb fél mm-rel lesz hosszabb.


Mivel a növekedési fázisban levő hajszál évente mintegy 15 cm-t nő, a férfiak vágás nélkül 40–50, a nők 70–80 cm-es hajat is növeszthetnek. Ennél hosszabb viszont nem valószínű, hiszen egy ekkora hajszál rövidesen kihullik, és a következő megint elölről kezdi a centimétereket. A fejbőrön lévő hajszálak száma a hajszíntől is függ. A szőkék kb. 140 000 vékonyabb, a vörösek csak 85 000, de viszonylag vastag hajszálat, míg a sötétebbek mintegy 60 000 vastag hajszálat számolhatnak meg a fejükön.www.drimmun.hu, www.drmassage.hu, www.drimmun.com

hajhullás facebookhajhullás iwiwhajhullás twitter