Hairwellness.hu - hajhullás, korpásodás, hajkúra program

 

Seborrhoeás hajhullás

 

A seborrhoea nemcsak esztétikai probléma, hiszen sok egyéb kellemetlenséget is okozhat.
A betegség kialakulása genetikai adottságoktól függ, és a pubertás kortól kezdődően mindkét nemnél előfordulhat.
A seborrhoea esetében fokozott mértékben történik a faggyú (váladék) termelődés, mely elszarusodott, majd elzsírosodott hámsejtekből tevődik össze. Egyrészt a férfi nemi hormonok (androgének) fokozzák a faggyúmirigy működését. Más feltételezések szerint azonban a seborrhoea kialakulásában egy pityrosporum ovale nevű gomba is szerepet játszik. Erről a gombáról tudjuk, hogy faggyúban bővelkedő területeken szeret élni. Túlzott elszaporodása esetén a fejbőr epidermisz-sejtjeit fokozott osztódásra, elszarusodásra készteti, ami azután korpa formájában távozik.


Két típusát különböztetjük meg:

Seborrhoea oleosa
esetén a váladékban a zsír nagyobb arányban van jelen, mint a hámsejtek. Ennek megfelelően a bőr zsírosan fénylik, pattanásos.

A seborrhoea siccánál a hámsejtek aránya nagyobb, így a bőr száraz, fénytelen, vízhiányos, és hámlik.


A Seborrhoea előfordulási helye a hajas fejbőr, az arc, a dekoltázs, a hát felső része, hajlamosít a hajzsírosodásra, korpásodásra, miteszerek kialakulására.Bőrgyulladást is előidézhet, amit seborrhoeás dermatitisnek (más néven:seborrheás ekcéma) nevezünk. A kiütések viszketnek, a gyulladt terület széle pirosas színű, teteje sárgás, var formájában leválik. Nedvezés, sebesedés jelentkezhet.Ha kezeletlenül marad, akkor a test bármelyik részére átterjedhet.


A seborrhoea és psoriasis kapcsolata:

Sok esetben kezdődik a psoriasis (pikkelysömör) seborrhoeával. A beteg bőrgyógyászhoz fordul, mert korpás és zsíros a fejbőre. Kezeléseket kap, melyek nem használnak. Idővel a tünetek fokozódnak, és átalakulnak. A hámló fejbőrlemezkék nagyobbak lesznek, a bőr pedig bevörösödik. A seborrhoea fokozatosan átalakult psoriasisá.Kiváltó okok:


Rossz táplálkozás, sok állati fehérje fogyasztása, méreganyagok felhalmozódása, szervezet elsavasodása, kórokozók (gombák) jelenléte, stressz.

Mint sok más bőrprobléma, a seborrhoea sem gyógyítható, ám megfelelő kezelésekkel karbantartható.

hajhullás facebookhajhullás iwiwhajhullás twitter