Hairwellness.hu - hajhullás, korpásodás, hajkúra program

 

Lúgosítsa szervezetét:

A sav-bázis egyensúly visszanyerése és megtartása
Hippokratesz: "Ételed legyen a te orvosságod!


Erőteljesen növekedő számot mutat idősebbeknél és fiatalabbaknál egyaránt az anyagcsere-betegségek különböző formáinak előfordulása. Az okok a környezeti tényezőkben, és életmódunkban keresendők:
  1. helytelen táplálkozás (denaturált élelmiszerek) és hibás étkezési szokások,
  2. élvezeti szerek (pontosabban: élvezeti mérgek),
  3. környezeti mérgek,
  4. stressz és negatív érzelmek (pl. bosszúság, ideges rohanás, irigység, rosszindulat…stb),
  5. elektroszmog,
  6. kémiai gyógyszerek,
  7. mozgáshiányos életmód, elkényelmesedés.

A rosszul összeválogatott táplálékainkban túl sok a savas alkotórész, melynek következtében a szervezet sav-bázis egyensúlya eltolódik a sava irányba (Látens acidózis). Az elsavasodott szervezetre jellemző:

  1. Ásványi anyag vesztés. A szervezet a fogakból és a csontokból igyekszik ásványi anyagokat kivonni a savak semlegesítéséhez. Ennek következménye csontritkulás és romló fogazat.
  2. Lerakódások (az anyagcsere salakjai). A savak salakanyagok, melyek a kötő- és zsírszövetben rakódnak le. A szövetek oxigénellátottsága csökken, nem jutnak hozzá a tápanyagokhoz és elhalnak. A sejtfalak megvastagodnak és egyre áthatolhatatlanabbak lesznek, a bőr pedig elveszíti feszességét és rugalmasságát.
  3. Immunitásvesztés. A túlsavasodás megbénítja az immunrendszer. Rák, vagy más súlyos betegségek kialakulásakor a szervezet mindig savas!


A túlsavasodás kezelése

1. A savak semlegesítése remineralizációval lehetséges. Fontos a savas táplálékok csökkentése, bázikus anyagok fogyasztása, felszívódásuk segítése a bélben.
Helyesen alkalmazott böjt segítheti a regenerációs folyamatot, hiszen kíméli az emésztőszerveket, salaktalanítja és megtisztítja a beleket.

2. Lelki egészség, stabilizáció, stressz és negatív érzések megszüntetése. (Jóga, relaxáció, autogén tréning, hit gyakorlatok…)

3. A bél a vese, a tüdő és a bőr természetes kiválasztó folyamatainak reaktiválása és támogatása. Tanuljunk meg helyesen lélegezni, rágjuk meg alaposan az ételt, szaunázzunk.

4. Általános testi állóképesség erősítése.
Sportoljunk, ha mást nem hát sétáljunk, hiszen: „A legjobb út, amely az egészséghez vezet, a gyalogút.”



Mit együnk?


Kollath professzor táplálkozáskutató alapelve: „Legyen táplálékunk olyan természetes, amilyen csak lehet.” A lehet szó arra utal, hogy nem minden való egyformán mindenkinek. A fanatizmus az étkezés területén is kerülendő!


Gyakran fogyasszuk:
  • - minden bázikus élelmiszer
  • - valamennyi gyümölcsfajta, a hazaiak előnybenkosar
  • - mindenféle saláta
  • - mindenféle zöldség
  • - gabonafélék, különösen a hajdina, kimagozva vagy őrölve (almával)
  • - mindenféle gyógynövény, frissen vagy kíméletesen szárítva
  • - hüvelyes termések
  • - szűz étkezési olajok
  • - tiszta ivóvíz.



Lehetőleg minden nap fogyasszuk:
  • - gyümölcs, saláta, zöldség.


Lehetőleg ritkán fogyasszunk:
  • - minden savképző élelmiszer
  • - finomított cukor és édesség (csokoládé, bonbon stb.)
  • - mesterséges édesítőszerek
  • - konyhai só, ízfokozók
  • - minden búzatermék (pl. kenyér, kalács, torta, tészta)
  • - mesterséges zsiradékok (pl. margarin, állati zsírok)
  • - tartós tej és tejtermékek (pl. kemény sajt, joghurt, aludttej stb.)
  • - fagylalt, főtt gyümölcsök
  • - kész és gyorsételek, panírozott, olajban sült, berántott ételek
  • - valamennyi kóla és üdítőital.

Egyáltalán ne fogyasszuk:
  • - konzervek
  • - sertésből készült termékek
  • - tartós tej.

Sav és bázisképző táplálákok


Magas bázistartalmúak:
  • - zöldséglevek gyümölcslevek (nem a boltban kapható tartósított!) gyümölcsök (nem este!)
  • - zöldséggyümölcsök (padlizsán, tök, cukkini)
  • - leveles zöldségek/leveles saláták (mangold, spenót, az összes kápozstaféle)
  • - gumós zöldségek (zeller, cékla, répa, torma)
  • - burgonya
  • - rókagomba
  • - ízletes vargánya
  • - paréj
  • - uborka, rebarbara, hagyma.

Alacsony bázistartalmúak:
  • - író
  • - aludttej
  • - tej
  • - aszalt gyümölcsök
  • - almalé
  • - datolyalé
  • - sárgarépalé
  • - szója
  • - búzacsíra
  • - tönkölybúza.

Magas savtartalmúak:
  • - kemény sajt
  • - hús
  • - kolbászfélék
  • - hal
  • - tojás
  • - csokoládé
  • - kakaó
  • - fehérliszt és fehérlisztes készítmények
  • - kávé
  • - cukor és minden cukortartalmú termék
  • - földimogyoró.

Alacsony savtartalmúak:
  • - túró
  • - élőflórás joghurt
  • - mogyoró
  • - teljes kiőrlésű kenyér (rozs, búza).

Egyéb élelmiszerek:
  • - A fekete tea (sokáig áztatva) erősen bázikus.
  • - A gabonakávé (fajtájától függően) semleges vagy enyhén bázikus.
  • - A sör semleges vagy enyhén savas.
  • - A száraz bor enyhén bázikus.
  • - A magas százalékú alkohol mindig erősen savas.

(Felhasznált irodalom: Harald Hosch: Egészség savtalanítással)

  ww.drimmun.com







hajhullás facebookhajhullás iwiwhajhullás twitter